Yükleniyor...

Dişler nasıl fırçalanmalı?

02.10.2020 / Diş Bakımı

Dişler nasıl fırçalanmalı?

Diş bakımında önemli olan doğru fırçalamadır. Doğru fırçalama için de uygun olan diş fırçası seçimidir. En uygun olan diş fırçası, orta sertlikte olmalı ve fırça başının küçük olmasıdır. Fırça başı küçük olursa, arka dişlere ulaşmak daha kolay olur, bu sayede de bulantı refleksin azaltılır.

Diş macununu tercih ederken de flüorür içerikli olmasına dikkat etmeliyiz. Her seferinde farklı markalarla fırçalamak yanlıştır. Bu şekilde yapılan macun tercihleri içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişmaz ve farklı yönlerde bir aşınma oluşturmaz. Bu da dişlerin zarar görmesini önler.

Diş macunu haricinde piyasada diş pastaları da mevcuttur. Bunların aşındırıcıları çok büyük olduğu için günlük kullanım için uygun değildir. Ayda bir iki defa kullanılabilir. Bunun yanında karbonatta toplum arasında tercih edilen bir üründür. Karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizme riski bulunur. Bu nedenle günlük kullanımda tercih edilmesi uygun değildir.

Dişler nasıl fırçalanmalı?

Diş fırçası ıslatılmamalı.  Mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalı. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanmalıdır. Ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanmalıdır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenmelidir. Son aşama olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenmelidir. Bu şekilde fırçalama işlemi sonlandırılmalı.

Fırçalama işlemini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için hekiminizin sizin için önerdiği bir sertlikte diş fırçası kullanmanınz gerekir. Fırçayı ıslatmadan kullanmak da önemlidir. Ağızdaki tükürük miktarı macunun köpürmesi için yeterli olacaktır. Macunu da fırçaya boydan boya sıkmamak oldukça yanlıştır. En fazla mercimek büyüklüğünde olması yeterli gelecektir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı arttırır bu sebeple dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işleminin sonlandırılmasına yol açar. Bu da etkin bir temizleme sağlamayı önler. Fırçalama uygulaması kesinlikle sağdan sola yatay yönde olmamalıdır. Yatay fırçalama diş minesini aşındırarak, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliğine yol açar, dişetlerinin çekilmesine yol açar. İlerlemiş hastalarda kama şeklindeki defektler meydana gelir. Bunu deniz dalgalarının zaman içinde kayayı aşındırması gibidir. Yani diş fırçasının yanlış kullanılma durumunda vücudun en sert dokusu olan dişin minesini zaman içinde aşındırabilir.

Fırçalama uygulamasının ardından diş fırçasının erişemediği ara yüzler diş ipleriyle tek tek temizlenmelidir. Diş ipi kullanırken ip dişle teması kesilmeden  “C “ şeklinde hareketlerle dişetiyle diş arasına yerleştirilir. Bu uygulama esnasında diş etlerine zarar vermemek için özen göstermek gerekir.