Yükleniyor...

İmplant Tedavisi

Günümüzde implantlar çeşitli nedenler ile kaybedilmiş dişlerin yerini alan başarılı bir tedavi seçeneğidir.

İmplant Diş Nedir?

Diş implantı, bir diş veya köprü uygulamak amacı ile çekilmiş diş veya dişlerin olduğu bölgede bulunan kemik içerisine uygulanan silindirik titanyumdan yapılmış yivli yapay diş köküdür. Günümüzde implantlar çeşitli nedenler ile kaybedilmiş dişlerin yerini alan başarılı bir tedavi seçeneğidir.

İMPLANT UZUN ÖMÜRLÜ MÜDÜR ?

Çene kemiğiyle kaynaşmasından sonra implantın sağlığını ve ömrünü etkileyen en önemli faktörlerin başında doğru bir tedavi planlaması gelir.

Günlük ağız bakımı iyiyse , düzenli dişhekimi kontrolü yapılırsa ve agresif dişeti hastalığını tetikleyen herhangi bir risk yoksa ,implantlar çok çok uzun yıllar ağızda kalabilirler.

İMPLANT HERKESE UYGULANABİLİR Mİ ?

İmplant yapımını engelleyen faktörleri genel ve bölgesel olarak ikiye ayırabiliriz.
Bağışıklık sistemi hastalıkları, karaciğer sirozu, kemik sistemi hastalıkları, hormonal hastalıklar,tümoral oluşumlar gibi hastalıkların, tedavinin başında iyi değerlendirilmesi gerekir.
Bölgesel olarak ta; anatomik engeller, radyoterapi, kemik iltihabı ,çene eklemi hastalıkları ve yetersiz ağız hijyeni tedaviye engel olabilir.
Hastanın 18 yaşını doldurmuş olması da gereklidir.
Bu risk faktörleri kontrol altına alındığında, implant uygulamasında herhangi bir engel yoktur.

TEDAVİ SIRASINDA AĞRI OLUR MU?

Rutin uygulamalarda implant operasyonlarında lokal ( bölgesel ) anestezi uygulanır.
Hastanın korkusu varsa, sistemik bir engel bulunuyorsa, uyum sorunu olan hastalarda, sedasyon ( hafif uyku ) veya genel anestezi ( tam uyku ) ile de implant işlemi uygulanabilir.
Bu uygulamaların hiçbirisinde, işlem sırasında ağrı veya acı duyulmaz.
İşlem sonrasında da, doktorunuzun yazdığı reçete ve tavsiyeleri ile günlük yaşantınıza konforlu bir şekilde devam edebilirsiniz.

İMPLANT SONRASI PROTEZE NE ZAMAN GEÇİLİR ?

İmplantların kemikle kaynaşma süreleri farklılık gösterir.
İmplantın yapısı,kemiğin yapısı, hastanın zaman kısıtlaması ve ağız içindeki faktörler, protez yapımına başlama süresi ile ilgili faktörlerdir.
Uygun koşullar sağlandığında cerrahi safhayı takiben, aynı seansta dişlerin yapım aşamasına geçilebilir.
Rutin uygulamarlarda ise, implantlar yerleştirildikten sonra ortalama 2 ay kemikle kaynaşmaları beklenir ve sonrasında protez yapım aşamasına geçilir.
Bu süre hekimin değerlendirmesine göre biraz daha uzun veya kısa olabilir.

İMPLANT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Son yıllarda farklı materyallerden üretilmeye başlansa da;çoğunlukla titanyumdan üretilen implantlar, çene kemiği içerisine yerleştirilen,çeşitli boy ve ebatlarda üretilen vidalardır.
İşlem yapılacak bölge uyuşturulduktan sonra,çekim boşluklarına veya kemikte yeni yuvalar hazırlanarak yerleştirilirler.
Üzerindeki dişeti dikilerek kapatılır ve kemikle kaynaşma süresince implantlar uyumaya bırakılır.
Sonrasında üzerindeki dişeti açılarak dişeti iyileştirme başlıkları takılır ve yumuşak dokular protez yapımına hazır hale getirilir.
Dişetleri iyileşip son şeklini alınca, protez yapımına başlanır.
Bütün şartların uygun olduğu durumlarda implantların yerleştirildiği seansta da ölçü alarak protez yapım işlemine geçilebilir.