Yükleniyor...

İmplant Üstü Protez

Tek diş eksikliği veya total dişsizlik problemleri; implant ve üzerine tasarlanan protezler ile çözülebilmektedir.

Tek diş eksikliği veya total dişsizlik problemleri; implant ve üzerine tasarlanan protezler ile çözülebilmektedir. Sorunun kaynağı diş eksikliğidir, implantlar üzerine sağlıklı bir diş yüklenmesine olanak sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Yanlış konum ve pozisyondaki implantlar ile sağlıklı bir fonksiyon ve estetik beklenemez.

Planlama implantlar yerleştirilmeden önce gerekirse üç boyutlu röntgen analizleriyle belirlenmeli, üzerine yapılacak protez sistemine uygun konumlarda yerleştirilmelidir. Tam dişsiz hastalarda planlama daha da önemli hale gelmektedir.

İmplant Üstü Protezlerin Avantajları

Hepsinin temeli doğru teşhis ve planlamadır. İyi uygulanmış implantlar ve üzerlerine gelen protezler hayat kalitesini ciddi oranda artırmaktadır.

  • İmplantlar ve üzerindeki protezler kemik dokuna kuvvet iletimi sağlar ve kemik kaybını engeller. Unutmayın kişi boş dişsiz alanlarda kemik kaybı olacaktır.
  • Tek diş implantlarında ön ve arka komşu dişler üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz.
  • Sabit ve özel hareketli protezler olmak üzere kişiye özgü kullanışlı tedavi seçenekleri sunar.
  • Hiç dişi olmayan ve buna bağlı problem yaşayanlar için kurtarıcıdır.
  • Gülüş estetiği sorunları, ön dişlerde kayıp, estetik kaygı ortadan kaldırılabilir.
  • Diş şekil ve boylarının istenildiği şekilde düzenlenebileceği gülüş tasarımına olanak sağlar.
  • Uygun şartlarda ve doğru statikte yapılmış protezler yıllarca kullanılabilir.

Bu bahsettiğimiz avantajların ve protez sağlığının uzun ömürlü olmasında kişiniz ağız bakımı ve rutin diş kontrollerinin önemi büyüktür.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

İmplantların üzerine uygulanacak olan protez tipleri genel olarak Sabit ve Yarı Hareketli olarak ikiye ayrılır.

1-Sabit Protezler:

Adı üstüne sabit, hareket etmeyen, hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Yapılan diş kaplaması implant gövdesine simantasyon dediğimiz yapıştırma işlemi ile ya da vidali sistemler yardımıyla sabitlenir. Bu şekilde tek tek kaplamalar yapılabileceği gibi tüm arkı içine alan hibrit protezler de uygulanabilir.

Kronların bağlandığı implant parçalarına abutment adı verilir. Estetik bölgelerde doğal diş görüntüsünü korumak amacıyla farklı ek parçalar kullanılabilir. Örneğin metal yansımasını engellemek ve dişle hemen hemen aynı görüntü elde etmek için zirkonyum bağlantı elemanları kullanılır ve üzerine yine zirkonyum kaplama yapılır. İmplant destekli en estetik tedavilerden birisidir. Ağırlıklı olarak ön bölge tek diş eksikliklerinde kullanılır.

Tam dişsiz hastalarda da kemik durumu ve gereken sayıda implant ile başarılı bir sonuç alınabilir. Kişiden kişiye göre değişebilmekle beraber ideal şartlarda üst çene 8 adet, alt çene 6 adet implant uygulanması yeterli olmaktadır. Kısa ark tedavileri dediğimiz birinci büyük azıya kadar dişlerin tamamlanmasında ise toplam 12 implant yeterli olmaktadır. Bu implantların üzerine toplam 24 adet diş yapılır. Genellikle tam dişsiz hastalarda diş eti kayıpları da görülmektedir ve pembe seramikler ile estetik sağlanmaya çalışılmaktadır.