Porselen diş kaplama, adından da anlaşılacağı üzere diş yüzeyinin porselen bir materyal ile kaplanması yöntemidir.

PORSELEN DİŞ KAPLAMA NEDİR?
Porselen diş kaplama, adından da anlaşılacağı üzere diş yüzeyinin porselen bir materyal ile kaplanması yöntemidir. Bu yöntem genellikle estetik kaygı yüzünden sıklıkla tercih edilen bir yöntem olup, doğal ve güzel bir gülüş içinde yapılır.
Her dişiniz için ayrı ayrı tasarlanan bu diş kaplama yöntemi hem diş hekimleri hem de hastalar tarafından çok tercih edilen bir yöntemlerden biridir. Dişlerin her birinin ölçüsü alındıktan sonra, her diş için ayrı ayrı porselen kaplamalar yapılıp ve daha sonra diş yüzeyine yerleştirilir.
Dişlerde küçük dokunuşlarla düzeltilemeyecek şekil bozukluklarında, aşırı madde kaybı olan dişlerde full porselen kaplamalarla estetik sonuçlar elde edilir. Zirkonyum, e-max, empress vs. gibi çeşitleri bulunan porselen kaplamalar, her kişiye uygulanabilen, son derece sağlam ve hijyenik malzemelerdir. Cilalı porselen yüzeyine sahip olduklarından; günlük düzenli ağız hijyenine dikkat eden hastalarda, uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilirler. Renk değişikliği ve koku şikayetleri, düzenli fırçalanmayan, temizlenemeyen kaplamalarda görülür. Yemek artıklarının tamamının uzaklaştırılmasını sağlayan yardımcı bir temizleme aracı ( gargara,ağız duşu, super floss,vs. ) koku şikayetlerini ortadan kaldırıp, kaplamaların ömrünü uzatır.
Kimler porselen kaplama yaptırabilir:
- Diş şekli orta ve hafif derecede bozuk olan hastalar,
- Dişleri arasında boşluk olan hastalar
- Dişlerinde kırık olan hastalar
- Estetik kaygı sebebiyle dişlerini yaptırmak isteyen hastalar
Bu durumlardan birini bile yaşayan bir hasta kaplama yaptırabilir, bu karar hastanın inisiyatifine ve doktorun görüşüne bağlıdır.
Porselen Kaplama Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Porselen kaplama sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. İşlem tamamlandıktan sonra 1 hafta kadar ağrı ve hassasiyet yaşanması normaldir. Bu sebeple çok sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden uzak durulması hasta için tedavi süresini kolaylaştıracaktır. Kaplamaların süresi genelde 10 yıl kadardır, fakat ağız içi ve diş bakımı iyi yapıldığı, hasta yediğine içtiğine dikkat ettiği taktirde süreyi biraz daha uzatmak mümkün olabilir. Zaman içinde porselen kaplamanızda sararmaların olması sizi endişelendirmesin, bu durum normaldir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda doktorunuzla görüşüp yönlendirme isteyebilirsiniz.